- უჯრედისი ხელს უწყობს ნაწლავის ჯანმრთელობის შენარჩუნებას – ბოჭკოთი მდიდარი პროდუქტი ამცირებს ბუასილისა და მსხვილი ნაწლავის სხვა დაავადებების განვითარების რისკს. კვლევებმა ასევე დაადგინა, რომ მაღალი ბოჭკოვანი დიეტა ამცირებს კოლორექტალური კიბოს რისკს. ზოგიერთი ბოჭკო ფერმენტირებულია მსხვილ ნაწლავში. მკვლევარები აკვირდებიან, თუ როგორ შეიძლება ამან როლი შეასრულოს მსხვილი ნაწლავის ბევრი სხვა დაავადებების პროფილაქტიკაში.
- ახდენს ნაწლავის მოძრაობის ნორმალიზებას – ის ძალიან კარგი საშუალებაა უხერხული პრობლემის მოგვარებისთვის. ბოჭკოვანი ზრდის განავლის ზომას და არბილებს მას. ამის შემდეგ, განავალი უფრო ადვილად გამოიყოფა, რაც ამცირებს ყაბზობის შანსს. თუ ადამიანს აქვს ფხვიერი, წყლიანი განავალი, ბოჭკო მარტივად მოაგვარებს ამ საკითხს – ის შთანთქავს წყალს და ამაგრებს განავალს.
- ამცირებს ქოლესტერინის დონეს – ლობიოში, შვრიაში, სელის თესლში, შვრიის ქატოში არსებული ბოჭკო სისხლში მთლიანი ქოლესტერინის დონის ამცირებს, დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინების, ან „ცუდი“ ქოლესტერინის დონის კლების მეშვეობით. კვლევებმა ასევე აჩვენა, რომ უჯრედისით მდიდარი საკვები გულს სხვა კუთხითაც ეხმარება. აქ იგულისხმება არტერიული წნევის შემცირება.
- ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის კონტროლს – დიაბეტის მქონე ადამიანებში ბოჭკოებს, განსაკუთრებით ხსნად ტიპს, შეუძლიათ შაქრის შეწოვის შენელება და სისხლში შაქრის დონის გაუმჯობესება. ჯანსაღი დიეტა, რომელიც შეიცავს უხსნად ბოჭკოებს, ასევე ამცირებს ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების რისკს.
- ხელს უწყობს ჯანსაღი წონის მიღწევას – ბოჭკოვანი მდიდარი საკვები უფრო შემავსებელია, ვიდრე დაბალბოჭკოვანი საკვები. ასე რომ, თქვენ ნაკლების ჭამა დაგჭირდებათ, რომ დიდხანს დარჩეთ დანაყრებული. და ბოჭკოვან საკვებს უფრო მეტი დრო სჭირდება ჭამას და ნაკლებად „ენერგიით მკვრივი“, რაც ნიშნავს, რომ მათ აქვთ ნაკლები კალორია იმავე მოცულობის საკვებისთვის.
- გეხმარებათ უფრო დიდხანს იცხოვროთ – კვლევები ვარაუდობენ, რომ თქვენი დიეტური ბოჭკოების მოხმარების გაზრდა – განსაკუთრებით მარცვლეულის ბოჭკოების – დაკავშირებულია გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისა და კიბოს რისკის შემცირებასთან.
მასალის გამოყენების პირობები