პარასკევი, ოქტომბერი 3, 2025
- Advertisement -
Google search engine

სწავლული: კიბოს წამალი ამ ბოსტნეულშია. გაზარდეთ სახლში ამ მეთოდით.

0
#image_title

ყველასთვის ცნობილია, რომ ბროკოლი ძალიან სასარგებლოა. ამ მწვანე ბოსტნეულში ვიტამინი C-ს სამმაგი ნორმა, მაგნიუმი და ბევრი მკვებავი მიკროელემენტია.

მეცნიერებმა კიბოს წამლის ძიების პროცესში, ექსპერიმენტების სენსაციური შედეგები მიღეს. დამტკიცებულია, რომ მწვანე კომბოსტო სარძევე ჯირკვლის, ფილტვების, ღვიძლის, კუჭის კიბოს წინააღმდეგ კარგად მუშაობს. ადამიანები, რომლებიც კვირაში 1კგ ბროკოლის ჭამენ, ონკოლოგიური დაავადებების რისკი ნაკლებად აღენიშნებათ.

აღმოჩნდა, რომ ბროკოლის თესლები ანტიოქსინდანტური თვისებებით უფრო მეტად ხასიათდება.

ბროკოლის თესლები კიბოს წინააღმდეგ

აშშ-ში, ჰოპკინსის უნივერსიტეტის მეცნიერებმა აღმოაჩინეს, რომ ბროკოლის თესლებში არის ნივთიერება, რომელიც ადამიანის სხეულიდან ტოქსინებს გამოდევნის. სულ რაღაც 150გრამის მოხმარება დღეში ადამიანებში ორგანიზმის დაბინძურების რისკს შეამცირებს.

ამასთან, აუტიზმით დაავადებულმა ადამიანებმა ბროკოლის მიღებით უკეთესი სოციალური აქტივობა და ვერბალური ურთიერთობა აჩვენეს. სულფორაფანი აუმჯობესებს უჯრედებში ენერგეტიკულ ცვლას და ამსუბუქებს ნეიროანთებით პროცესებს, რაც აუტიზმის სიმპტომებს ამცირებს.

ეს მარტივი და ხელმისაწვდომი პროდუქტი უამრავი დადებითი მახასიათებლით გამოირჩევა:

  • წმენდს ორგანიზმს
  • ქოლესტერინის დონეს ამცირებს
  • დიაბეტის სიმპტომებს ამსუბუქებს
  • გრიპის ვირუსს ავლენს
  • ანტიბაქტერიულია
  • ებრძვის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებს
  • იცავს კანს ულტრაიისფერი სხივების მავნებლობისგან
  • იცავს ტვინს ანთებისგან
  • აუმჯობესებს მხედველობას, კანს უფრო ელასტიურს და ახალგაზრდულს ხდის

როგორ გავზარდოთ ბროკოლი

ჩაასხით ჭურჭელში სუფთა დასალევი წყალი, მოათავსეთ მასში ფილტრი და დააყარეთ ბროკოლის მარცვლები. დაახურეთ შუშა ან საკვები პარკი, რათა მარცვლები არ გამოშრეს. ყოველ დღე გამოცვალეთ წყალი, 2 კვირის შემდეგ გაჩნდება ღეროები, რომლებიც შეგიძლიათ საკვებში მაშინვე გამოიყენოთ. შენახვა შეიძლება 3 დღით მაცივარში ჰერმეტულ კონტეინერში.

როგორ გამოვიყენოთ ბროკოლის თესლები

ვარიანტი ბევრია: მოათავსეთ სალათაში, მზა კერძებში, გააკეთეთ სმუზი. მათი გემო მომჟავოა და შეიძლება კერძების პიკანტურობა შესძინოთ.

ბროკოლის გაზრდა სახლის პირობებში სირთულეს არ წარმოადგენს. სარგებელი კი ნამდვილად დიდია. ისინი, ვინს მის მარცვლებს იღებენ, უფრო შრომისუნარიანები, პოზიტიურები ხდებიანდა ძილიც უმჯობესდებათ.

მარგანცოვკა: ბაღში, ეზოში და ყვავილნარში გამოყენების 14 უჩვეულო იდეა

0
#image_title

მარგანცოვკა ჯერ კიდევ სკოლის ქიმიის გაკვეთილებიდანაა ნაცნობი. თურმე მისი მეშვეობით ბაღში ფუსფუსი გაცილებით ხელსაყრელია.

1. ბაღის ჭურჭლის დეზინფექცია

პროცედურისთვის მოამზადეთ შემდეგი ხსნარი: 10 ლ წყალში გახსენით 3 ჩ.კ. მარგანცოვკა. მიღებული მასით გარეცხეთ პლასტიკური ჭურჭელი, ხის კი ჩაალბეთ, რათა ნივთიერება შეიწოვოს. შემდეგ კარგად გააშრეთ.

2. ნიადაგის მომზადება გადარგვისთვის

პირველ რიგში ნიადაგის დეზინფექცია უნდა მოახდინოთ. არ აქვს მნიშვნელობა მაღაზიაში ნაყიდი ნიადაგია თუ ტყიდან მოტანილი. გახსენით 5გ მარგანცოვკა 1 ლ წყალში, აურიეთ და ნიადაგს მოასხით. ასე მას მავნებლებისგან დაიცავთ.

3. თესლების გადამუშავება

იმისთვის, რომ თესლიდან ჯანსაღი მცენარე გაიზარდოს, ისინი მარგანცოვკაში ჩაალბეთ.

4. ბოლქვების გადამუშავება

გამოიყენეთ მარგანცოვკა ხახვისთვის. გარდაგვამდე ჩაალბეთ, მაგალიტად 1ლ წყალში 3 გ ნივთიერება გახსენით და ბოლქვები მასში 1 საათით მოათავსეთ. თუ გადასარგავ მასალაში დაბინძურება შეინიშნება, უფრო ძლიერ საშუალებას ამზადებენ. 1ლ წყალში 20 გ ნივთიერებას ამატებენ და 20 წუთით ტოვებენ.

კარტოფილის ბოლქვები 20-30 წუთით ჩაალბეთ. ამისათვის 10 ლ წყალში გახსენით 10გ მარგანცოვკა.

5. ფარდულის და სარდაფის დეზინფექცია

დაასველეთ არამხოლოდ თაროები, არამედ კედლებიც. ხის ავეჯი სჯობს ჩაალბოთ და შემდეგ მეზე გააშროთ.

6. სათბურის დეზინფექცია

თუ გასულ წელს მცენარები დაგიავადმყოფდათ, დაამუშავეთ სათბური მარგანცოვკის ხსნარით. ინსტრუმენტის სახით გამოიყენეთ ნაჭერი ან ღრუბელი. მუშაობის პროცესში ჩაიცვით ხელთათმანი.

პროცესი რამდენიმე ეტაპს მოიცავს

  • გაიტანეთ ნაგავი
  • გაწმინდეთ კედლები და კარკასი ჭუჭყისგან;
  • ყველაფერი მორეცხეთ ხსნარით (2-3 ჩ.კ. 10ლ წყალში);
  • საგულდაგულოდ გარეცხეთ კარი და ზღურბლი;
  • მობანეთ გარედანაც
7. ბაღის ინვენტარის დეზინფექცია

მათ ხშირად ჩნდებიან მავნებლები. თუ დაავადებულ მცენარეზე მუშაობთ, შემდეგ კი ინსტრუმენტს სხვა რამისთვის გამოიყენებთ, შესაძლოა ისიც დაზიანდეთ. ყოველი პროცედურის წინ გარეცხეთ ინვენტარი მარგანცოვკის ხსნარით. დეზინფექციისთვის კონცენტრირებული მასა დაამზადეთ – არანაკლებ 1 ჩ.კ. 1 ლ.წყალზე.

8. ნიადაგის დამუშავება თხრილებზე

10 ლ თბილ წყალში გახსენით 5გ მარგანცოვკა და აცადეთ, სანამ კრისტალები არ გაიხსნება. მზა ხსნარი თანაბრად დაასხით თხრილს.

9. მცენარის გამოკვება

მარგანცოვკის შემცველობაშია მარგანეცი და კალიუმი, რომელიც მცენარის სწორი განვითარებისთვის აუცილებელია. ასეთი ბიუჯეტური საშუალება მათ გამოკვებავს და დაავადებებისგან დაიცავს. ამ დროს მნიშვნელოვანია ხსნარის კონცენტრაცია.

კომბოსტოს, სტაფილოს, ჭარხალს, კარტოფილს, ბარდას მარგანცოვკით შუა ზაფხულში კვებავენ. ამისთვის 3გ ნივთიერებას 10ლ წყალში ხსნიან, რაც 3/4კმ-ს ყოფნის.

10. მცენარის გამრავლებისას

მოამზადეთ ხსნარი და ფრთხილად წაუსვით ბამბით მცენარის ზედაპირს. შემდეგ შეუდექით დარგვას.

11. ნერგებზე შავი ძირების საწინააღმდეგოდ

შავ ძირებს მთელი ნერგის განადგურება შეუძლიათ, ასევე მეზობელი ნერგების დაზიანება. საუკეთესო პროფილაქტიკა მარგანცოვკაა. 3-5 გ ნივთიერება გახსენით 10ლ წყალში. ვარდისფერი ხსნარი უნდა მიიღოთ, რომლითაც ფესვები ფრთხილად გარეცხოთ.

12. ლპობის საწინააღმდეგოდ

იმისთვის, რომ ჟოლო და მარწყვი არ დაგილპეთ, მოამზადეთ ხსნარი: 1.5-2 ჩ.კ. მარგანცოვკა 10ლ წყალში გახსენით. შემდეგ გამორეცხეთ მცენარეები და ნიადაგი მათ ქვეშ. პროცედურა ყვავილობამდე უნდა ჩატარდეს, სანამ ფოთლები გაზრდას დაიწყებენ.  ზაფხულში მეორე გაიმეორეთ. 2-2.5 ჩ.კ. 10ლ წყალში.

ყურძნის დასაცავად 5-7გ გახსენით 10ლ წყალში.

13. ნაცროვანი სოკოების საწინააღმდეგოდ

კიტრზე, ჭარხალზე ან ყაბაყზე ნაცროვანი სოკო გაჩნდა? 3გ მარგანცოვკა 10ლ წყალში გახსენით და მცენარეს და ნიადაგს მოასხით. პროცედურა ყოველ 2-3 დღეში გაიმეორეთ, სეზონზე 3-ჯერ.

14. ფიტოფტოროზის საწინააღმდეგოდ

100გ ნიორი წვრილად დაჭყლიტეთ, დაასხით თბილი წყალი და დააყენეთ. შემდეგ დღეს ხსნარი გაცერით და 1გ მარგანცოვკა დაუმატეთ. გახსენით 10ლ წყალში და გადაასხით მცენარეს, 10-15 დღეში დაამუშავეთ დაზიანებული ნაწილები.

იმისთვის, რომ ერთი ორმოსგან მთელი ვედრო მარწყვი დაკრიფოთ, დაასხით ეს.

0
#image_title

მარწყვი საოცარი კენკრა, ღვთაებრივად გემრიელი. იმისთვის, რომ მან ზაფხულში გასიამოვნოთ, ადრეულ გაზაფხულზე პატარა სამუშაოები უნდა ჩაატაროთ. გთავაზობთ გამოცდილი მებაღის ინსტრუქციას. მიყევით პუნქტებს და არომატულ მარწყვს მეზობლებს შეაშურებთ.

მარწყვის მოვლა გაზაფხულზე
ხრიკები

მას შემდეგ, რაც თოვლი გაქრება და მიწა გაშრება, გაასუფთავეთ მარწყვის ნერგები. მოაცალეთ წინა წლის ფოთლები.

დაჭერით ძველი ფოთლები ნაჭრებად. მოაცალეთ ნარჩენები: გამხმარი კენკრა. მათზე შესაძლოა დაავადებები იყოს გავრცელებული.

საგულდაგულოდ დაბარეთ მიწა, რათა ფესვებმა ისუნთქონ და უკეთ გათბობა დაიწყონ.

ამის შემდეგ, მარწყვი უნდა გამოკვებოთ. შეგიძლიათ ნებისმიერი წყალში ხსნადი საშუალება ან ორგანული სასუქი გამოიყენოთ.

მთავარი მოვლის პროცედურა ადრეულ გაზაფხულზე ტარდება: დაასხით მცენარეს ცხელი წყალი და დაუმატეთ მარგანცოვკა. ყველა ღეროზე 60 გრადუსი ტემპერატურის 250 მლ სითხე გამოიყენეთ. ეს ხსნარი მავნებლებს ებრძვის.

ხშირად მარწყვს დაავადებები უჩნდება. ამ პრობლემას გაზაფხულის დასაწყისში სპეციალური პრეპარატებით უნდა ებრძოლოთ. რეკომენდირებულია ნაცრის გამოყენება, ის მშვენივრად გაუმკლავდება ყველანაირ უსიამოვნებას. პროფილაქტიკისთვის ღეროებს დააყარეთ ნაცარი.

ღეროების ძირები სასუქით გააჯერეთ.

ამ ვიდეოში გაიგებთ როგორ მოუაროთ სწორად მარწყვს გაზაფხულის პერიოდში.

ამ რჩევებით წარმატებული მარწყვის სეზონი გელით!

ამის შემდეგ მცენარეები 2-ჯერ სწრაფად იზრდებიან

0
#image_title

ოთახის ყვავილების საიდუმლო მარტივია: მცენარეები უნდა გიყვარდეს. და არამხოლოდ მორწყა ისინი, არამედ დროულად კვებო კიდეც. როცა ყვავილი ხანგრძლივად ზის ქოთანში მხოლოდ წყალზე, მას არც წვნიანი ფოთლები ექნება და არც უხვად იყვავილებს.

საკვირველია, მაგრამ რძე, რომელიც შეუცვლელი პროდუქტია ჩვენთვის, მცენარეებისთვის ნამდვილი დელიკატესია. ჩვენ გეტყვით, თუ როგორ უნდა მოამზადოთ სწორად და გამოიყენოთ რძიანი სასუქი ოთახის მცენარეებისთვის.

რძიანი სასუქი ოთახის მცენარეებისთვის

რძიანი სასუქის თავისებურება იმაშია, რომ ის არამხოლოდ კვებავს მცენარეს მიკროელემენტებით, არამედ აჯანსაღებს ნიადაგსაც. მასში სახლდება სასარგებლო ბაქტერიები, რომელთა გამრავლება ხელს უშლის სოკოსა და ობის წარმოქმნას. ეს უკანასკნელები კი ანადგურებენ მცენარის ფესვთა სისტემას. ასევე ამ სასარგებლო ბაქტერიებს შეუძლიათ ვიტამინების, მინერალების, ფიტოჰორმონებისა და სხვა ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებების სინთეზირება, რომლებიც აუცილებელია მცენარის სიცოცხლისთვის.

განსაკუთრებით რძის სასუქისგან გარდაიქმნება ოთახის ვარდები, ასპარაგუსი, ფიკუსი, გერანი, აზალია, პრიმული. ისინი უბრალოდ მდიდრული და კიდევ უფრო ლამაზი ხდება.

ინგრედიენტები

  • 100 მლ ახალი რძე
  • ერთი ლ წყალი
  • სამი წვეთი იოდი

მომზადება და გამოყენება

  1. რძე და წყალი შეურიე ერთმანეთს და დაამატე იოდი. ნარევი შეანჯღრიე.
  2. კვებამდე ერთი საათით ადრე მორწყი მცენარეები სუფთა წყლით. მშრალ ნიადაგში რძიანი წყლის ჩასხმა არ შეიძლება.
  3. ქოთნის ზომის მიხედვით ჩაასხი სამი ან ექვსი ს. კ. მომზადებული სასუქი. ამ ხსნარით მორწყით ყვავილები კვირაში ერთხელ ან ორჯერ.

იგივე ნარევი შეგიძლიათ შეაფრქვიოთ მცენარეს გარედან. რძიანი წყალი ფოთლებისა და ღეროს ზედაპირზე ქმნის თხელ ფენას, რომელიც მცენარეს იცავს ყველაზე მავნე მწერებისგან: მაგალითად, ობობის ქსელისგან. ამგვარად შეგიძლიათ ებრძოლოთ ასევე მცენარის ჭრაქს. ამით თავიდან აირიდებთ ქიმიური პრეპარატების გამოყენებას.

მნიშვნელოვანია: რძიანი წყალი არ გამოდგება პალმის, კაკტუსისა და სუკულენტის გასანოყიერებლად.

რძიანი სასუქი უყვართ არამხოლოდ ოთახის მცენარეებს, ასევე ბოსტნეულ კულტურებსაც: პომიდორს, ბადრიჯანს, კომბოსტოს ყველა სახეობას, კიტრს. განსაკუთრებით ფასეულია რძე გაკვირტვის პერიოდში, ასე რომ, აგარაკზე წამსვლელებმა მოიმარაგეთ რძე.

გაუზიარეთ რჩევები თქვენს მეგობრებსაც!