პარასკევი, ოქტომბერი 3, 2025
- Advertisement -
Google search engine

ხშირად ვიცავდი ამა თუ იმ დიეტას, მაგრამ შედეგს მაინც ვერ ვაღწევდი. ამ რჩევების გათვალისწინებით პირველივე დღეებში გაქრა პირველი კილოგრამები.

0
#image_title

ჭარბი წონა თანამედროვე ადამიანისათვის – ეს დაავადების წარმოქმნის ბაზაა, რისკის ნომერ 1 ფაქტორი. ზოგჯერ არც დიეტას მოაქვს შედეგი 

დიეტოლოგები ხშირად ამბობენ: ადამიანი არის ის, რასაც ჭამს. ამ ხუმრობაში ჭეშმარიტების დიდი წილია. ადამიანის ჯანმრთელობა ბევრ რამეში განპირობებულია კვებით. რას ჭამს? რამდენს, როდის და როგორ?

შეცდომა პირველი: ვჭამთ ძალზე ბევრს. ვიღებთ ძალიან ბევრ კალორიას, განსაკუთრებით საღამოობით, გამოსასვლელ დღეებში და დღესასწაულებებზე, კვება არ შეესაბამება ორგანიზმის მოთხოვნილებებს, ჩვენ ვჭამთ მეტს, ვიდრე ეს საჭიროა ენერგიის დასახარჯად. ფიზიკურად მინიმალურ ძალებს ვხარჯავთ, ხოლო ვიკვებებით ისე, როგორც აუცილებელია მხოლოდ მძიმე ფიზიკური შრომის დროს.

შეცდომა მეორე: ვჭამთ ძალზე მსუყე საჭმელს.საშუალოდ ვიღებთ 132 გრამ ცხიმს, ნაცვლად 80 გრამისა. ეს სერიოზული საფრთხეა ჩვენი ჯანმრთელობისთვის.

შეცდომა მესამე: საკვებს არასწორად ვირჩევთ. ჩვენი საკვები არასრულფასოვანია, იმიტომ, რომ ვიღებთ არასაკმარისი რაოდენობის ვიტამინებს, ახალ ბოსტნეულს, ხილს, უჯრედისს, ცილას, რძეს, თევზს. სამაგიეროდ ჩვენს მენიუში ძალზე ბევრია თეთრი პური, ნამცხვრები, და სხვა ცომეული ნაწარმი. ჩვენ ვჭამთ ცოტა რაოდენობის ნატურალურ პროდუქტებს და ბევრ კონსერვს, ახალგაყინულ პროდუქტს და ნახევარფაბრიკატებისგან დამზადებულ ნაწარმს.

შეცდომა მეოთხე: ვსვამთ ძალიან ბევრს. ვხმარობთ ბევრ ალკოჰოლს და ტკბილ სასმელებს. ყოველი მოზრდილი ადამიანი ყოველდღიურად „სვამს“ 330 კალორიას.

შეცდომა მეხუთე: არასწორად ვიკვებებით. ვიკვებებით არარეგულარულად, ძალზე სწრაფად, უკონტროლოდ, 5 ჯერის ნაცვლად ვჭამთ 3 ჯერადად, ამასთან დიდი ულუფებით.

შეცდომა მეექვსე: ბევრ ტკბილს ვიღებთ. ტკბილეულისა და შაქრის წილი ჩვენს საკვებში ძალზე მაღალია. მაგალითად, საღამოს სატელევიზიო გადაცემები ტკბილეულის მოყვარულთათვის შესანიშნავი მიზეზია, რათა ყელი ჩაიტკბარუნონ. ეს ძალზე სახიფათოა, რადგან უმრავლეს ოჯახში ტკბილეული ჭარბად მოიპოვება, ხოლო თავის შეკავება ტკბილეულის მოყვარულთ არ სურთ.

შეცდომა მეშვიდე: ცუდად ვამზადებთ საკვებს, ბოროტად ვიყენებთ სუფრის მარილს, ვწვავთ და ვხარშავთ მაშინაც კი როცა შეიძლება ამას გვერდი ავუაროთ.

შეცდომების მიზეზი ის არის, რომ ძალზე ცოტა ვიცით სწორი კვების შესახებ. მნიშვნელოვანია ყურადღება მივაქციოთ საკვების კალორიულობას, მასში ცილების, ნახშირწყლების, ვიტამინების და მიკროელემენტების შემადგენლობას, საკვების მომზადების ყველაზე უფრო სწორ მეთოდებს და ა. შ. და რაც მთავარია ვიკვებოთ ჩვენი ასაკისა შესაბამისად.

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია
გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით

ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

რა სასიკეთო თვისებებით გამოირჩევა ნიორი

0
#image_title

შეიძლება ითქვას, რომ არცერთ ბოსტნეულს არ გააჩნია იმდენი სამკურნალო თვისება, როგორც ნიორს.

ნიორს აქვს შარდმდენი თვისება, იხმარება სასუნთქი გზების დაავადებების, კერძოდ ბრონქიტების დროს. კარგია გრიპის პროფილაქტიკისათვის.

ნიორი შეიცავს ბიოლოგიურად აქტიურ ნივთიერებებს- ფიტონციდებს, რომლებიც მომაკვდინებლად მოქმედებენ ბაქტერიებზე, სოკოებზე, უმარტივეს ორგანიზმებზე.

თანამედროვე მედიცინაში ცნობილია, რომ ნიორი ძალზე კარგი ანტისეპტიკური საშუალებაა, ამავე დროს იხმარება კუჭ-ნაწლავის დაავადებების დროს, კერძოდ, ქრონიკული კოლიტების სამკურნალოდ.

ნიორი დადებით სამკურნალო გავლენას ახდენს ათეროსკლეროზით დაავადებულ პაციენტებზე.

ნივრის შემადგენლობაში შედის დიდი რაოდენიბით ეთეროვანი ზეთები, რომლებიც აძლიერებენ ცხიმოვანი ჯირკვლებისა და თმის ფოლიკულების სისხლით მომარაგებას. რაც, თავის მხრივ, ხელს უწყობს თმის ზრდას. ნიორი ამაგრებს თმის ძირებს. იმათ, ვინც თმის ცვენას უჩივის, ვურჩევთ, რომ ისარგებლონ ნივრის სამკურნალო თვისებებით:

დაიდეთ დანაყილი ნივრის მასა გაცვენის ადგილებზე დღეში ერთხელ, ორი საათის შემდეგ კი დაიბანეთ თავი. პროცედურის კურსი ორ-სამჯერ ათ-ათ დღიანი შესვენებებით 7- 10 დღის განმავლობაში ჩაიტარეთ.

რა თვისებებით გამოირჩევა ყველასთვის საყვარელი ნუგბარი

0
#image_title

ძველი ექიმები თვლიდნენ, რომ თაფლის დიეტა დღეგრძელობის გარანტიაა. ეს მაღალკალორიული და ბიოლოგიურად აქტიური პროდუქტი 300-მდე ქიმიურ ნივთიერებას შეიცავს. მისი ძირითადი შემადგენელი ნაწილია გლუკოზა და ფრუქტოზა, რომლებსაც ადვილად ითვისებს ორგანიზმი, ნახშირწყლები ხელს უწყობენ თავის ტვინისა და გულის კუნთის სისხლძარღვების გაფართოებას.

თაფლი მდიდარია ე.წ. ფერმენტული ნივთიერებებით, ვაშლის, ლიმონისა და მჟაუნას მჟავებით, რომლებიც აქტიურად მონაწილეობენ ნივთიერებათა ცვლის პროცესში და აუმჯობესებენ საჭმლის მონელებას, კუჭის წვენის გამოყოფას.

თაფლის მრავალი სამკურნალო თვისება მაგნიუმის მარილების, რკინის, ფოსფორის, კალციუმისა და ვიტამინების „B”, „C”, „Pp” – ს იშვიათი კომპლექსით აიხსნება.

B1, B2, Bb, H და  K3 ვიტამინების დიდი რაოდენობით შემცველობა თაფლს სკლეროზის სამკურნალო შესანიშნავ საშუალებად აქცევს.

იმ ადამიანებს, რომლებიც უძილობით იტანჯებიან, ექიმი ხშირად ურჩევს ძილის წინ მიიღონ ¼ ჭიქა ოთახის ტემპერატურის წყალში გახსნილი 1 ჩაის კოვზი თაფლი.

თუ ერთ ჩაის კოვზ თაფლს ერთ ჭიქა ოთახის ტემპერატურის ნადგომ წყალში გახსნით და უზმოზე რეგულარულად დალევთ, მეტად მნიშვნელოვან სამკურნალო-პროფილაქტიკურ კურსს ჩაუტარებთ ორგანიზმს. თაფლიანი წყლის დალევა არა ყლუპ-ყლუპად, არამედ ერთბაშადაა რეკომენდებული. ეს მეტად მნიშვნელოვანია, რადგან ასეთი დალევის დროს კუჭის სფინქტერი ერთბაშად გაიხსნება, სითხე ნაწლავებში გადავა და სწრაფად შეიწოვება სისხლში.

ზოგიერთ სპეციალისტს მიაჩნია, რომ თაფლის წყალხსნარი (ფაქტობრივად, 30%-იანი) შემადგენლობით სისხლის პლაზმის იდენტურია. თაფლი წყლის სტრუქტურირებას ახდენს, რაც მის სამკურნალო თვისებებს კიდევ უფრო ზრდის. თაფლიანი წყალი ორგანიზმის მიერ სწრაფად და სრულად შეითვისება.

მაინც რა ეფექტი აქვს ას­ეთი ხსნარის მიღებას?
აბალანსებს საჭმლის მონელების პროცესს, აუმჯობესებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ყველა რგოლის ფუნქციას, ამაღლებს იმუნიტეტს;

კარგ შედეგს იძლევა ქრონიკული სურდოსა და ბრონქიტის მკურნალობისას. ხელს უწყობს ფილტვის ალვეოლებში ლორწოს გათხევადებას და ბუნებრივი გზით მის გამოყოფას ნაწლავების მეშვეობით;
თაფლიანი წყალი ნაწლავის ერთგვარ სანაციას ახდენს, ფეკალური მასები იხსნება და გამოიდევნება;
იწმინდება მთელი ორგანიზმი უჯრედულ დონეზე. ნორმალიზდება მსხვილი ნაწლავის ფუნქცია. იზრდება როგორც ანტიბაქტერიული, ასევე ანტივირუსული და ანტიმიკოზური (სოკოს საწინააღმდეგო) ეფექტი;
თაფლიანი წყალი ნაწლავის მიკროფლორის აღსადგენად საუკეთესო საშუალებაა, ეფექტურად ებრძვის დისბაქტერიოზს;

მისი გავლენით ქრება ენურეზი (შარდის შეუკავებლობა). თაფლი ჰიგროსკოპიულია, იკრებს წყალს, ამიტომაც თირკმელები და შარდის ბუშტი ღამღამობით განიტვირთება და ისვენებს.
თაფლიანი წყლით კარგია სახის გაწმენდა. ის კვებავს კანს, სირბილეს, სინაზესა და ხავერდოვნებას ანიჭებს მას. ეს არის ნატურალური კოსმეტიკა, უძველესი და იმავდროულად თანამედროვეც.

ერთი სიტყვით, ეს ფუტკრისგან ნაბოძები ნუგბარი ბავშვებისთვის, მოზრდილთათვის, ხანდაზმულებისთვის- ყველასთვის სასარგებლოა.

უფროს ადამიანს ექიმი ურჩევს მიიღოს დღეში 60-დან 100 გრამამდე თაფლი (უმჯობესია რამოდენიმე მიღებაზე), ბავშვებში ეს დოზა ორჯერ მცირდება.

თაფლი სიფრთხილით გამოიყენება ნივთიერებათა ცვლის დარღვევის, განსაკუთრებით ნახშირწყლების ცვლის მოშლისა და დიაბეტის დროს. ამ შემთხვევაში უნდა აკონტროლოთ სისხლში შაქრის შემცველობა.

 

ამის წაკითხვის შემდეგ აღარ გადაყრით ფორთოხლის კანს

0
#image_title

მილიონობით ადამიანი მსოფლიოში დილას იწყებს ფორთოხლით ან მისი წვენით. ის შეიცავს უამრავ ვიტამინს, მაგრამ ჩვენ არ ვიცით რამდენად სასარგებლოა ფორთოხლის კანი და დაუფიქრებლად ვყრით ნაგვის ურნაში.

ნებისმიერი ციტრუსის კანს არანაკლები სასარგებლო თვისება გააჩნია, როგორც მის რბილობს.

ფორთოხლის კანი 90%-მდე ეთერზეთებს შეიცავს, რომელსაც აქვს სასიამოვნო სუნი, გამოიყენება სხვადასხვა ზედაპირების დასუფთავების, დეზინფექციისთვის. ფორთოხლის კანი ითვლება როგორც ანტიბაქტერიული საშუალება. ის კლავს ბაქტერიებს, გამოიყენება ზოგიერთი ლაქის ამოსაყვანად.

როგორც ვიცით, ძმარი ასუფთავებს დაბინძურებულ ზედაპირებს, მაგრამ მისი გამოყენების შემდეგ რჩება უსიამოვნო სუნი. ციტრუსის კანი დაგეხმარებათ ამ უსიამოვნო სუნისგან თავის დაღწევაში. მოათავსეთ ქილაში ფორთოხლის კანი, დაასხით ძმარი და ერთი კვირის განმავლობაში დადგით თავდახურულ მდგომარეობაში. მიიღებთ ციტრუსის ძმარს, რომელსაც ექნება სასიამოვნო არომატი. გადაწურეთ სითხე სხვა ჭურჭელში და გამოიყენეთ როგორც უნივერსალური გამწმენდი საშუალება.

ციტრუსის კანი ასუფთავებს მინის ჭურჭელს წყლის ლაქებისგან. მოათავსეთ ის ჭურჭლის სარეცხ მანქანაში და ისე გარეცხეთ ჭურჭელი. ასევე შეგიძლიათ ფორთოხლის ქერქი გამოიყენოთ გაზქურის ღუმელის, მიკროტალღური ღუმელის გასაწმენდად. თასში მოათავსეთ ფორთოხლის ქერქი დაასხით 1 ჭიქა წყალი და შედგით ღუმელში 7-8 წუთით, შემდეგ გაწმინდეთ სუფთა ჩვრით.

აბაზანის ზედაპირები ასევე შეგიძლიათ გაწმინდოთ ფორთოხლის კანით. მასზე ვაყრით მარილს და ამ სკრაბის საშუალებით გავწმენდთ აბაზანას.

სამზარეულოს დაფები, რომლებსაც ვიყენებთ მწვანილის, თევზის, ხორცის დასაჭრელად, აგრეთვე შეგვიძლია გავასუფთავოთ ციტრუსის და მარილის სკრაბით, ეს კარგი სადეზინფექციო საშუალებაცაა. ამის შემდეგ გავრეცხავთ სუფთა წყლით და დავკიდებთ რომ დაიწუროს.

ეთერზეთებს, რომლითაც მდიდარია ფორთოხალი, აქვთ ანტიმიკრობული და ანთებისსაწინააღმდეგო თვისებები. ისინი ახდენენ ქოლესტერინის ნეიტრალიზაციას. დიდი რაოდენობით ასკორბინის მჟავას შეიცავს ციტრუსის კანი, ვიდრე მისი რბილობი. შეიძლება ითქვას, რომ ის ამაღლებს იმუნიტეტს და აქვს ანტიოქსიდანტური თვისება. ფორთოხლის კანის ჩაი არაჩვეულებრივია გაციების დროს და პროფილაქტიკის მიზნით.

თქვენ თუ ცხიმიანი კანი გაქვთ, კარგია მის გასაწმენდად გამოიყენოთ ფორთოხლის კანი. ასევე შველის გამონაყარს. კანი ხდება სუფთა და გლუვი. თუ  გსურთ კბილების გათეთრება, კბილის პასტას დაუმატეთ ცოტაოდენი დაფქვილი ფორთოხლის ქერქი. შეგიძლიათ კბილები გაიწმინდოთ ქერქის შიგნითა მხრიდან. ეს პროცედურა არანაირ ზიანს არ აყენებს კბილებს.

სახლში უსიამოვნო სუნის გასაქრობად გამოიყენეთ ასეთი ნარევი: ორი ფორთოხლის ქერქი, 1 ს/კ ვანილის ექსტრაქტი, 1 კ. მიხაკი და 3 ჩხირი დარიჩინი მოათავსეთ ქვაბში, შეავსეთ წყლით და დაამატეთ 2 ს/კ ძმარი, ადუღეთ მანამ, სანამ სასიამივნო სუნს არ გამოსცემს. ასეთი არომატული და იაფი საშუალება დაგეხმარებათ უსიამოვნო სუნის გასაქრობად.

დაიმახსოვრეთ, რომ ციტრუსის კანის გამოყენებამდე, ის კარგად გარეცხეთ, რადგან მოსცილდეს სხვადასხვა ქიმიური ნივთიერებები, რომლებსაც იყენებენ მათ უკეთ შესანახად.

1400 კალორია დღეში – თქვენი ახალი ნორმა. მენიუ, რომლითაც აუცილებლად გახდებით!

0
წონაში დაკლება
#image_title

წონის დასაკარგად საჭიროა საკვების მიღება დახარჯული ენერგიის შესაბამისად. კალორიის დეფიციტი იწვევს წონის დაკარგვას. დაითვალეთ 1400 კალორია დღეში

მნიშვნელოვანია არა მხოლოდ საკვების შემცირება, არამედ მისი კვებითი ღირებულების შენარჩუნება. სხეული, თუნდაც წონის დაკარგვის დროს, საჭიროებს პროტეინებს, ცხიმებს, ნახშირწყლებს, ვიტამინებსა და მინერალებს ნორმალური ფუნქციონირების უზრუნველსაყოფად.

დიეტის დროს დღიური კალორაჟი უნდა შეადგენდეს 1400 კალორიას. ასეთი მენიუ ითვლება ოპტიმალურად გახდომისთვის და საფრთხეს არ უქმნის ჯანმრთელობას.

გთავაზობთ ორდღიან სრულად დაბალანსებულ დიეტის მაგალითებს. ეს განკუთვნილია მათთვის, ვინც სახლში ამზადებს და მიირთმევს.

პირველი დღე:

საუზმე: 30 გრ. შვრიის ფაფა, 25 გრ. უცხიმო ხაჭო ან ყველი, 1 ნაჭერი ხორბლის პური(დაახლ. 30 გრ.), 1 კვერცხი. შვრიის მომზადებისას ვითვლით მშრალი პროდუქტის მასას.

წახემსება: 100 გრ. უშაქრო იოგურტი, 30 გრ. ნებისმიერი თხილეული.

სადილი: 150 გრ. წიწიბურა, 200 გრ. ქათმის ფილე მოხარშული, 200 გრ. ბოსტნეული მოხარშული ან სალათის სახით, ცოტაოდენი ზეთი.

მეორე წახემსება: 1 ვაშლი, 25 გრ. ნაკლებცხიმიანი ყველი, 1 ნაჭერი პური.

ვახშამი: 150 გრ. უცხიმო ხაჭო.

მეორე დღე:

საუზმე: 200 გრ. ხაჭოს ბლინები( ხაჭოს + 2 ს/კ ბრინჯის ფქვილი) შემწვარი ზეთში, 1 კვერცხი.

წახემსება: 150 გრ. ხილის სალათი

სადილი: 200 გრ. მოხარშული ბრინჯი, 150 გრ. ნებისმიერი თევზი.

მეორე წახემსება: 150 გრ. იოგურტი, 1 ნაჭერი პური.

ვახშამი: 200 გრ. ბოსტნეულის სალათი მზესუმზირის ზეთით, 150 გრ. ქათამი.

შეგიძლიათ ასე იკვებოთ ერთი თვის განმავლობაში. შეიძლება პროდუქტების შეცვლა, მაგრამ 1400 კალორიას არ უნდა გადააჭარბოთ.

აუცილებელია ერთსადაიმავე დროს კვება და ერთნაირი ინტერვალებით. ასე ორგანიზმი შიმშილს არ იგრძნობს და მცირედითაც დაკმაყოფილდება.

დღის განმავლობაში მიიღეთ 2 ლიტრი წყალი და მწვანე ჩაი. ნებისმიერი ტკბილი სასმელი არის დამატებით მიღებული კალორია, რომელიც უნდა დაითვალოს.

სწორი კვება სასიამოვნოა. ორგანიზმი ინარჩუნებს ჯანმრთელობას და სარკეში ჩახედვისას კმაყოფილი დარჩებით.

ზოგჯერ სახეზე უმნიშვნელო ცვლილებას ყურადღებას არ ვაქცევთ. ამ მინიშნებებით, რომლებიც სახეზე გაწერიათ, შეგიძლიათ ამოიცნოთ დაავადება ადრეულ სტადიაზე.

0
#image_title

არასაკმარისი ძილი, ცუდი ამინდი, წინა დღით მირთმეული ცხიმიანი საკვები ან სხვა მიზეზი მაშინვე გამოიხატება ჩვენს სახეზე, ჩნდება სახეზე გამონაყარი, შეშუპება, მუქი წრეები თვალის გარშემო. შეიძლება ისიც, რომ ამ ყველაფრის მიზეზი იყოს არა გარე ფაქტორი, არამედ რაიმე სერიოზული პრობლემა ჯანმრთელობის მხრივ. ერთი შეხედვით თმის, კანის, ფრჩხილების და მოძრაობის მიხედვითაც შეგვიძლია ვიმსჯელოთ რომელიმე დაავადების საფრთხეზე.

ყველა დაავადება კვალს ტოვებს ადამიანის სახეზე. ჩვენს დროში არსებობს კომპიუტერული გამოკვლევები, რომლებიც 70%-იანი სიზუსტით ადგენს ამა თუ იმ დაავადებას, მათ შორის იშვიათ გენეტიკურ სინდრომებს. ასეთი პროგრამები სახეს წარმოადგენს სქემის სახით. სქემაზე აღნიშნული წერტილებით შეგვიძლია მივიღოთ შინაგანი ორგანოების მონაცემთა ბაზის ინფორმაცია. კრიტიკულ სიტუაციებში ადრეულ სტადიაზე აღმოჩენილი დაავადების მკურნალობა გაადვილდება.

სახეზე მომოყვითალო ფერი მეტყველებს თირკმელების დაავადებებზე, მონაცრისფრო-გულის, მოლურჯო ფერი-ახასიათებს ანემიას ან ფილტვების დაავადებებს.

წითელი სახე შეიძლება სხვადასხვა კანის დაავადების ან ორგანიზმში მაგნიუმის დეფიციტის მიზეზი იყოს.

მოყვითალო კანი, თხელი თმა, შემცირებული ზომის ფარისებრი ჯირკვალი ჰიპოთირეოზის მანიშნებელია, როცა სისხლში ჰორმონის ნაკლებობაა.

სახეზე გამონაყარის მიხედვით შეიძლება დავხატოთ დაავადებების რუკა. გამონაყარი შუბლზე-წვრილი ნაწლავების, ზედა ტუჩზე და ღაწვებზე-მსხვილი ნაწლავების, ცხვირზე-ნაღვლის ბუშტის დაავადებების მიზეზია. თუ გამონაყარი ჩნდება ნიკაპზე მიმართეთ გინეკოლოგს.

წარბებს შორის ღრმა ნაოჭი იმის მაჩვენებელია, რომ ადამიანი დიდი ხნის განმავლობაში ატარებს რაიმე ქრონიკულ დაავადებას. წვრილი ნაოჭები თუ მას თან ახლავს თვალის ქვეშ მუქი წრეები, თირკმელების გადატვირთვის მიზეზია.

პერიოდულად ტუჩების სილურჯე მიგვანიშნებს გულის დაავადებებზე, თუ ამას შეამჩნევთ მიმართეთ ექიმს. უფერო და თეთრი ტუჩები- ანემიის, სისხლის მიმოქცევის,  ყავისფერი ლაქები- ჭიების, დამსკდარი ტუჩები კი კუჭ-ნაწლავის მოშლის მანიშნებელია.

ცხვირზე გამოკვეთილი სისხლძარღვები ჩნდება გულის დაავადებების, მაღალი არტერიული წნევის, მოლურჯო-მოწითალო ცხვირი-დაბალი არტერიული წნევის დროს. ცხვირის პერიოდული ან მუდმივი წითელი ფერი კიდევ მიუთითებს კუჭის ქრონიკულ დაავადებებზე, ფილტვების დაავადებებს ახასიათებთ უფერი და სქელი ნესტოები.

თვალის სიწითლე ქრონიკული დაღლილობის, სიყვითლე-თირკმელების დაავადების სიგნალია. თვალების გარშემო ღია ვარდისფერი შეფერილობა შეიძლება ნაღვლის ბუშტის, პროსტატის დაავადების მიზეზი იყოს. ასევე ამ დაავადებებზე მიანიშნებს ჩაშავებული და ჩამოსიებული თვალის უპეები. წამწამების ცვენა დაქვეითებული იმუნიტეტის, ვიტამინების ნაკლებობის სიგნალია. წყლიანი თვალები, შეშუპებული ქუთუთოები, გაფართოებული გუგები შეიძლება გამოწვეული იყოს ფარისებრი ჯირკვლის მომატებული აქივობით-ჰიპერთირეოზით.

ადამიანის ენის ფერის და ფორმის შეცვლა ხდება რომელიმე დაავადების დროს. ენაზე ნადები არც თუ სახარბიელო ჯანმრთელობაზე მეტყველებს, რაც უფრო მეტია ნადები, მით რთულადაა ჯანმრთელობის მდგომარეობა. თუ ნადები მოიცავს ენის სიღრმეს, საქმე გვაქვს კუჭ-ნაწლავის მაშლასთან, ენის წვერზე ან გვერდებზე ნადები კი დაავადების მსუბუქ ფორმაზე მიგვანიშნებს. წითელი ან მოცისფრო-იისფერი ენის წვერი გვაფრთხილებს გულის მუშაობის შესუსტებაზე. არათანაბარი ენის წვერი-კისრის ოსტეოქონდროზის, გვერდები კი წელის ოსტეოქონდროზის მანიშნებელია.

დასერილი ენის ზედაპირი გვაფრთხილებს თირკმელების და ნაღვლის ბუშტის პრობლემებზე, მეტაბოლიზმის და ჰორმონალური დისბალანსის მოშლაზე. სიყვითლე ენის მარჯვენა მხარეს-თირკმელების და ნაღვლის ბუშტის, მარცხნივ ან შუაში-ელენთის ფუნქციის მოშლის სიგნალია.

სხვადასხვა დაავადება სიარულის მანერებშიც ამოიცნობა.

კუჭ-ნაწლავის დაავადების დროს მხრები წინ წამოწეულია, თითქოს ნეკნებს და მუცელს იცავს, თავი ოდნავ აწეულია, ხელი კი ხშირად მიგვაქვს მუცელთან.

ართროზის, ართრიტის დროს თითქოს ადამიანი პროთეზირებულია, არ შეუძლია მუხლის მოხრა, დგამს პატარა ნაბიჯებს.

შაკიკის დროს ადამიანს ფრთხილად უჭირავს თავი, არ შეუძლია მოატრიალოს კისერი, ამიტომ მთელი სხეულით ბრუნდება.

ვეგეტატიური დისტონიის, წნევის დროს ადამიანს არ შეუძლია სწორად მოძრაობა, თითქოს თავს ვერ იჭერს.

პოდაგრის და პოლიართრიტის დროს ადამიანი თითქოს ცხელ ნემსებზე დგას.

რომელიმე პრობლემის აღმოჩენის შემთხვევაში ნუ ეცდებით თავად დასვათ დიაგნოზი და ჩაიტაროთ მკურნალობა. თუ რაიმე ცვლილებას შენიშნავთ  მიმართეთ ექიმს და ჩაიტარეთ შესაბამისი მკურნალობა.

როგორ დავიკლოთ წონაში წელიწადის ცივ დროს

0
#image_title

შემოდგომაზე აუცილებელია ვიზრუნოთ იმუნიტეტის ამაღლებაზე, რადგან ამ პერიოდში თავს იჩენს ბევრი ვირუსული და ინფექციური დაავადება, ორგანიზმი განიცდის მზის ენერგიის და ვიტამინების ნაკლებობას. ამისათვის უნდა გადავიდეთ შესაბამის კვების რეჟიმზე და მომავალ ზაფხულამდე დავემშვიდობოთ საზაფხულო კვების რეჟიმს.

ცივი დღეები მოქმედებს ადამიანის განწყობაზეც, გრძნობს მუდმივ დაღლილობას, უძილობას, ყველაფერი ზედმეტ კოლოგრამებზე აისახება, რაც უფრო გვიფუჭებს ხასიათს.

არსებობს მრავალი გზა, რათა თავიდან ავიცილოთ ყველა უარყოფით მდგომარეობა, რაც იწვევს ჯანმრთელობასთან დაკავშირებულ პრობლემებს და წონის მატებას.

აქტიურობა და სიცოცხლის ხალისი რომ შევინარჩუნოთ, საჭიროა სწორად ვიკვებოთ. დიეტის გარეშეც შეგვიძლია გადავარჩინოთ ორგანიზმი ზედმეტი კოლოგრამებისგან.

შემოდგომით აუცილებელია მეტი წვნიანების მიღება, მაგალითად გოგრის წვნიანი გაგათავისუფლებთ ზედმეტი წონისგან და ძალიან სასარგებლოა ორგანიზმისთვის.    მართალია კარტოფილი მაღალკალორიულად ითვლება, მაგრამ ის შეიცავს უამრავ მიკრო და მაკროელემენტებს, მჟავებს, ვიტამინებს, მისგან მომზადებული საკვები აწესრიგებს მეტაბოლიზმს, არ ვნებს ფიგურას.

შეგიძლიათ ყოველდღე მიირთვათ ორი ფინჯანი ცხელი ასკილის ჩაი, გვირილის ან მწვანე ჩაი. უზმოზე კარგია 1 ჩ/კ. ნატურალური თაფლის მიღება.

სიცივეში მიირთვით ისეთი პროდუქტები, რომლებიც მდიდარია D3 ვიტამინით ( კვერცხის გული, კარაქი, საქ. ღვიძლი, ქაშაყი და სხვა. ) ხორცი ჩაანაცვლეთ თევზით, ცხოველური ცხიმები – მცენარეული ცხიმებით. დღის რაციონში ჩართეთ 40 გრ. თხილეული ყოველდღე. შეამცირეთ ტკბილეულის გამოყენება, მისი მირთმევა შეიძლება მხოლოდ კვირაში ორჯერ. მოერიდეთ სწრაფი კვების პროდუქტებს, ძილის წინ ვახშმობას.

შემოდგომით სასურველია იკვებოთ 3-5-ჯერ დღეში და საკვების მეტი რაოდენობა დღის პირველ ნახევარზე უნდა მოდიოდეს.    ორგანიზმში  ცხიმის წვას ხელს უწყობს სხვადასხვა სანელებლისგან მომზადებული საკვები და სასმელი, რომლებსაც აქვს ასევე ანტისეპტიკური მოქმედება ( წითელი ცხარე წიწაკა, შავი პილპილი, მდოგვი, მიხაკი, დარიჩინი, კოჭა ).

კარგი განწყობისათვის რეგულარულად მიირთვით ამინომჟავა ტრიფტოფანის შემცველი პროდუქტები. ქათმის ხორცი, საქონლის მჭლე ხორცი, მოლუსკები და ფაფეულისთვის განკუთვნილი მარცვლეული შეიცავენ ამინომჟავა ტრიტოფანს, რომელიც ასევე ხელს უწყობს სეროტონინის წარმოქმნას ორგანიზმში,  რომელიც ” ბედნიერების ჰორმონის ” სახელითაა ცნობილი. ყურადღება უნდა გაამახვილოთ იმ მხრივ, რომ ორგანიზმის მიერ წარმოქმნილი სეროტონინის სწორად ათვისებისთვის ფაფეულისთვის განკუთვნილი მარცვლეული უნდა მიირთვათ ისეთ პროდუქტებთან, რომლებიც მდიდარია ცილებით. არ არის აუცილებელი საკუთარ თავს აუკრძალოთ  საყვარელი კერძი, დეპრესიას თავი რომ აარიდოთ გამოიყენეთ შემოდგომით თქვენი საყვარელი პროდუქტებიდან ის პროდუქტები, რომლებიც ორგანიზმისთვის სასარგებლოა.

სწორად შედგენილი რაციონი ნამდვილად დაგეხმარებათ დეპრესიული და სტრესული მდგომარეობის დაძლევაში. ყურადღება მიაქციეთ რით იკვებებით და მიეცით საშუალება საკუთარ თავს, რომ ყოველი დილა იწყებოდეს ღიმილით!

 

წელიწადის ცივ დროს, როგორ ვიკვებოთ, რომ ავიმაღლოთ იმუნიტეტი.

0
#image_title

წელიწადის ამ დროს, შემოდგომაზე აუცილებელია ვიზრუნოთ იმუნიტეტის ამაღლებაზე, რადგან ამ პერიოდში თავს იჩენს ბევრი ვირუსული და ინფექციური დაავადება, ორგანიზმი განიცდის მზის ენერგიის და ვიტამინების ნაკლებობას.

წელიწადის ცივ დროს უნდა გადავიდეთ შესაბამის კვების რეჟიმზე და მომავალ ზაფხულამდე დავემშვიდობოთ საზაფხულო კვების რეჟიმს.   ცივი დღეები მოქმედებს ადამიანის განწყობაზეც, გრძნობს მუდმივ დაღლილობას, უძილობას, ყველაფერი ზედმეტ კოლოგრამებზე აისახება, რაც უფრო გვიფუჭებს ხასიათს.

არსებობს მრავალი გზა, რათა თავიდან ავიცილოთ ყველა უარყოფით მდგომარეობა, რაც იწვევს  ჯანმრთელობასთან დაკავშირებულ პრობლემებს და წონის მატებას. აქტიურობა და სიცოცხლის ხალისი რომ შევინარჩუნოთ, საჭიროა სწორად ვიკვებოთ. დიეტის გარეშეც შეგვიძლია გადავარჩინოთ ორგანიზმი ზედმეტი  კილოგრამებისგან. შემოდგომით აუცილებელია მეტი წვნიანების მიღება, მაგალითად გოგრის წვნიანი გაგათავისუფლებთ ზედმეტი წონისგან და ძალიან სასარგებლოა ორგანიზმისთვის. მართალია კარტოფილი მაღალკალორიულად ითვლება, მაგრამ ის შეიცავს უამრავ მიკრო და მაკროელემენტებს, მჟავებს, ვიტამინებს, მისგან მომზადებული საკვები აწესრიგებს მეტაბოლიზმს, არ ვნებს ფიგურას.

შეგიძლიათ ყოველდღე მიირთვათ ორი ფინჯანი ცხელი ასკილის ჩაი, გვირილის ან მწვანე ჩაი. უზმოზე კარგია 1 ჩ/კ. ნატურალური თაფლის მიღება.  სიცივეში     მიირთვით ისეთი პროდუქტები, რომლებიც მდიდარია D3 ვიტამინით ( კვერცხის გული, კარაქი, საქ. ღვიძლი, ქაშაყი და სხვა. ) ხორცი ჩაანაცვლეთ თევზით, ცხოველური ცხიმები – მცენარეული ცხიმებით. დღის რაციონში ჩართეთ 40 გრ. თხილეული ყოველდღე. შეამცირეთ ტკბილეულის გამოყენება, მისი მირთმევა შეიძლება მხოლოდ კვირაში ორჯერ. მოერიდეთ სწრაფი კვების პროდუქტებს, ძილის წინ ვახშმობას. შემოდგომით სასურველია იკვებოთ 3-5-ჯერ დღეში და საკვების მეტი რაოდენობა დღის პირველ ნახევარზე უნდა მოდიოდეს.

ორგანიზმში  ცხიმის წვას ხელს უწყობს სხვადასხვა სანელებლისგან მომზადებული საკვები და სასმელი, რომლებსაც აქვს ასევე ანტისეპტიკური მოქმედება ( წითელი ცხარე წიწაკა, შავი პილპილი, მდოგვი, მიხაკი, კოჭა, დარიჩინი. კარგი განწყობისათვის რეგულარულად მიირთვით ამინომჟავა ტრიფტოფანის შემცველი პროდუქტები. ქათმის ხორცი, საქონლის მჭლე ხორცი, მოლუსკები და ფაფეულისთვის განკუთვნილი მარცვლეული შეიცავენ ამინომჟავა ტრიფტოფანს, ის ასევე ხელს უწყობს სეროტონინის წარმოქმნას ორგანიზმში,  რომელიც ” ბედნიერების ჰორმონის ” სახელითაა ცნობილი. ყურადღება უნდა გაამახვილოთ იმ მხრივ, რომ ორგანიზმის მიერ წარმოქმნილი სეროტონინის სწორად ათვისებისთვის ფაფეულისთვის განკუთვნილი მარცვლეული უნდა მიირთვათ ისეთ პროდუქტებთან, რომლებიც მდიდარია ცილებით.

არ არის აუცილებელი საკუთარ თავს აუკრძალოთ  საყვარელი კერძი, დეპრესიას თავი რომ აარიდოთ გამოიყენეთ შემოდგომით თქვენი საყვარელი პროდუქტებიდან ისინი, რომლებიც ორგანიზმისთვის სასარგებლოა. სწორად შედგენილი რაციონი ნამდვილად დაგეხმარებათ დეპრესიული და სტრესული მდგომარეობის დაძლევაში. ყურადღება მიაქციეთ რით იკვებებით და მიეცით საშუალება საკუთარ თავს, რომ ყოველი დილა იწყებოდეს ღიმილით.

ჯადოსნური ბუნებრივი ანტიოქსიდანტი

0
#image_title

ჯადოსნური ბუნებრივი ანტიოქსიდანტი

სპორტსმენები, ვეგეტარიანელები თვლიან, რომ მცენარეულ საკვებს აქვს სამკურნალო თვისებები, შეიცავენ ისეთ ნივთიერებებს, რომლებმაც შეიძლება მედიკამენტებზე უკეთ განკურნონ დაავადება. ამავე დროს მცენარეულ საკვებს არანაირი უკუჩვენება არ აქვს.

ხილი და ბოსტნეული ყველაზე ჯანსაღი საკვებია, რომელიც არ გადატვირთავს ჩვენს ორგანიზმს მავნე და უსარგებლო ნივთიერებებით. ყველას გვსმენია შავი ქლიავის სასარგებლო თვისებებზე, ის ითვლება ერთ-ერთ პირველ კულტურულ მცენარედ.

მწიფე ქლიავი შეიცავს 113 მგ. კალიუმს, რომელიც არეგულირებს სისხლის წნევას და ინსულტის რისკს ამცირებს. შეიცავს ასევე სორბიტოლს და ისინინს, რომლებიც ხელს უწყობენ საჭმლის მონელებას.

დაკვირვებამ აჩვენა, რომ ქლიავი შეიცავს ორჯერ მეტ პოლიფენოლის ანტიოქსიდანტებს, ვიდრე პოპულარული ნექტარინები, იგივე ვაშლატამა და ატამი. მოწითალო-მოლურჯო ფერს აძლევს ანტიოქსიდანტი ანტოციანინი. ეს ნივთიერება ამცირებს გულსისხძარღვთა დაავადებებისა და კიბოს რისკს. 2-3 ცალის სისტემატური მიღება ორგანიზმს აწვდის საჭირო რაოდენობის ანტიოქსიდანტებს.

ქლიავი შეიცავს კოფეინის მჟავას, რომელიც კვებას ძვლის ქსოვილს და მცირდება ოსტეოპოროზის საშიშროება. ნედლი ხილი ან მისგან დამზადებული ჩირი აღადგენს უკვე დაზიანებულ ძვლის ქსოვილს, ანელებს დაბერების პროცესს.

შავი ქლიავი შეიცავს მცირე რაოდენობით შაქარს, ამიტომ მისი გამოყენება გვიცავს მეორე ტიპს დიაბეტისგან.

ერთ მწიფე ქლიავში 30 კალორიაა. 2-3 დღის განმავლობაში მისი მიღება ნებისმიერი რაოდენობით დაგაკლებინებთ წონაში 2-5 კგ. შეიძლება მხოლოდ წყლის დალევა.

ქლიავის ექსტრაქტი აფერხებს მკერდის სიმსივნის ყველაზე აგრესიული ფორმების განვითარებას. ის კლავს მხოლოდ კიბოს უჯრედებს და ქიმიოთერაპიისგან განსხვავებით არ აზიანებს ჯანსაღ უჯრედებს.

ქლიავი სავსეა ანტიოქსიდანტებით. ის კვებავს ტვინის იმ უბნებს, რომლებიც პასუხისმგებლები არიან სწავლაზე და მეხსიერებაზე, სისტემატიური მიღება პროფილაქტიკური საშუალებაა ალცჰაიმერის დაავადების წინააღმდეგ.

შავი ქლიავი შეიცავს ვიტამინ B6, რომელიც ხელს უწყობს ნერვული იმპულსების სწრაფ გადაცემას და ეხმარება ნერვული სისტემის სწორ ფუნქციონირებას. დიდი რაოდენობით შეიცავს ამინომჟავა ტრიფტოფანს, ის სეროტონინის გამომუშავებას უწყობს ხელს, რომელიც მშვიდ ძილზე, კარგ განწყობაზე და კონცენტრაციაზეა პასუხისმგებელი. ქლიავი შეიცავს C ვიტამინის დიდ რაოდენობას, რომელიც აუცილებელია იმუნური სისტემის გაძლიერებასა და ინფექციებისადმი წინააღმდეგობის გაწევისთვის.

ქლიავის რეგულარული მოხმარება ხელს უწყობს შფოთვის აღმოფხვრას. მეცნიერებმა აღმოაჩინეს ქლოროგენური მჟავების სედატიური თვისებები ქლიავში.

ქლიავი და მათი პროდუქტები სასარგებლოა ორსულობის დროს ვიტამინებისა და მინერალების სიმრავლის გამო. ეს კომპონენტები მნიშვნელოვანია ნაყოფის თვალის, ძვლებისა და ქსოვილების ფორმირებისთვის, დედის უჯრედების ჯანმრთელობასა და ბავშვის ჯანმრთელობაზე.
მისი მრავალმხრივი სასარგებლო თვისების გამო დაიწყებთ ამ საოცარი ხილის რეგულარულ გამოყენებას.

ინგლისური დიეტა იდეალური წონისათვის! თქვენი იდეალური არჩევანი!

0
#image_title

ეს დიეტა შედგება პროდუქტების სამი ძირითადი ჯგუფისგან: ცილები, ნახშირწყლების შემცველი პროდუქტი, ნედლი ხილი და ბოსტნეული.

პირველი და მესამე სახის პროდუქტები უნდა მივიღოთ კვირაში ოთხჯერ, ნახშირწყლების შემცელი კი – კვირაში სამჯერ.

ცილოვან დღეებში უნდა მივირთვათ ნებისმიერი მოხარშული ხორცი, ქათამი, თევზი გარნირის გარეშე, სურვილისამებრ შეიძლება ცოტა მცენარეული ცხიმის დამატება. ნებადართულია ნებისმიერი ყველი, რძე და რძის პროდუქტები ხილისა და შაქრის გარეშე.

ნახშირწყლების დღეებში შეიძლება ბურღულეულის ფაფები, მაკარონი, პური, კარტოფილი, ნამცხვარი, კანფეტი, მაგრამ იკრძალება რძის პროდუქტები, ხორცი, ნედლი ხილი და ბოსტნეული.

ხილისა და ბოსტნეულის დღეებში შეგიძლიათ მთელი დღის მანძილზე შეუზღუდავი რაოდენობით მიირთვათ ნედლი ხილი და ბოსტნეული მარილის, ცხიმის, შაქრის, დანამატების გარეშე. შეგიძლიათ მაღალკალორიული პროდუქტების გამოყენებაც.

ყოველდღე ნებადართულია უშაქრო ჩაი ან ყავა რამდენიც გნებავთ, ნახშირწყლოვან დღეებში კი შეგიძლიათ ამ სასმელების ტკბილი სახით მიღება.

ეს დიეტა დაგეხმარებათ დაიკლოთ წონაში და გაიძლიეროთ იმუნური სისტემა.